Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Bílá hora v Brně

Lokalizace

Bílá hora v Brně

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihomoravský kraj
Okres(y): Brno-město
Katastrální území: Brno - Židenice
Mapové listy: 2434, 24342
Geologická správní oblast: Brněnská aglomerace, tišnovská a kuřimská kotlina
Lokalizace: 110 m j. od kóty 300 m (Hybešova hora, =Bílá hora) a 490 m sz. od křižovatky Jedovnická x Bělohorská
Přístup k lokalitě: - vstup na zvláštní povolení (vojenský prostor, lom, soukromý pozemek)
Charakteristika objektu: Opuštěný stěnový lom 45 m široký a 9 m vysoký v jurských vápencích
Technický objekt: lom
ID : 3648

Geologie

Geologická charakteristika: V opuštěném stěnovém lomu na jz. úbočí Bílé hory (490 m) jsou dobře odkryty vápence oxfordu. Ve stěně převažují světle šedé a hnědošedé vápence proměnlivě dolomitizované, místy až vápnité dolomity zvětrávající na žlutohnědý jemný dolomitický písek. Vápence jsou ve většině profilu masivní, místy se vkládají nerovně deskovitě zvrstvené polohy s akumulací úlomků i celých koster spongií - spongiové biostromy. Kromě hub je fosilní fauna vápenců chudá a častější jsou jen terebratulidní ramenonožci a zbytky cidaridních ježovek. Mikrofauna je zastoupena poměrně fádní foraminiferovou faunou s hojnými spirillinami – Spirillina kuebleri Mjatl., S. cf. gracilis Terq. a trochoidními morfotypy Trocholina nodulosa S. et S. a Paalzowella feifeli feifeli (Paalz.), kteé indikují stáří středního oxfordu. Biostromy silicispongií a foraminiferová fauna ukazují na klidné prostředí v rámci karbonátové platformy – nejspíše na relativně hlubokou mořskou lagunu s dnem mimo dosah bouřkového vlnění. Vrstevnatost v lomu zapadá pod sklonem 14° k JV. V menších starých lomech v okolí byl naměřen sklon až max. 27°. Ukazuje to na vliv alpinské orogeneze, která kernými pohyby pravděpodobně způsobila flexurní deformace pokryvných útvarů Českého masivu. V lomu se nacházejí drobné krasové jeskyně kompletně vyplněné jeskynními sedimenty. Např. na patě stěny v z. části lomu byla dokumentovaná jeskynní dutina vysoká 125 cm a široká 110 cm. Na bázi ji vyplňují světle hnědošedé křemenné písky až drobnozrnné písčité štěrky, výše erodované zelenošedé nevápnité jíly, a konečně ve většině profilu rezavě zbarvené prachovité korytově zvrstvené písky. Drobná zbytková kaverna pod stropem dutiny je zaplněna laminovaným jeskynním sintrem. Jeskynní sedimenty obsahovaly výhradně jurské mikrofosilie z okolních vápenců (jehlice hub, foraminifery). Výplň je pravděpodobně předbadenského stáří (?spodní miocén).
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - jura Českého masivu - jura v Moravském krasu a v okolí Brna
Stratigrafie: mezozoikum - jura - svrchní jura - malm - oxford
Témata: litologie, paleontologie, stratigrafie, sedimentologie
Jevy: zkameněliny - fauna, jeskyně krasová
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární
Hornina: vápenec, dolomit
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: V lomu je nejrozsáhlejší odkryv v oxfordských vápencích v oblasti Bílé hory co do pravé mocnosti.Sv. od lokality navazuje území Přírodní památky kod 1627, kde je ochrana vázána na ekologicky významné biocentrum teplomilné flóry a fauny s výskytem chráněných a ohrožených rostlinných druhů.
Střety zájmů: vegetace, právo vlastnické
Popis střetů zájmů: Lom se nachází v oploceném areálu mládeže a není běžně přístupný. Lomová stěna zarůstá nevhodnými náletovými dřevinami (akát aj.).
Stav lokality: ucházející

Literatura

Buriánek, D. et al.(2012): Vysvětlivky k základní geologické mapě ČR 1:25 000, list 24-342 Brno-jih. - MS, Česká geologická služba.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Bubík Miroslav, 26.11.12

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3648 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-05]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3648.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]